Skötselråd för kanariefågel
Hur du tar hand om din kanariefågel
Bakgrund
Kanariefågeln är den domesticerade formen av kanariesiskan Serinus canaria. I det vilda hittar man som namnet antyder kanariesiskan på Kanarieöarna och även på Madeira och Azorerna. Kanariefågeln har en mycket vacker sångröst och människan har genom selektiv avel fått fram allt duktigare sångare och fåglar som sjunger på olika sätt. Kanariefåglar finns i många olika färger och sångröster, i olika frisyrer och till och med i olika kroppsform, allt detta är ett resultat av avel. Den mest välkända färgen på kanariefåglar är gul. En vanlig kanariefågel är ungefär 13 cm lång och väger 20–35 gram. Längden kan variera hos de olika avelsformerna. En kanariefågel blir vanligtvis mellan 8 och 15 år gammal.
Skötsel
Kanariefåglar ska hållas i grupp eller i par som helst utgörs av en hane och en hona. Det är inte alltid så lätt att se skillnad på hanen och honan, men ett säkert tecken är att det bara är hanen som sjunger. Inred buren med pinnar och grenar av varierande storlek för att fåglarnas fötter ska få variation och för att klorna ska slitas naturligt. I zoofackhandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd. Sittpinnar kan varvas med färska kvistar av tex asp, al, björk eller äppelträd och löv som hängs in för fåglarna att undersöka. Buren ska ha täta galler så att fågeln inte kan fastna med huvudet, och den ska ha en bottenyta av minst 0,31 m2 och en höjd på minst 60 cm. Detta motsvarar en bur med bottenmåtten 70 x 45. Det är inte lämpligt med runda burar eftersom de sällan uppfyller storlekskravet. Måtten som anges är absoluta minimimått, uppåt finns ingen gräns. Ju större bur, desto lyckligare och friskare fågel, bygg gärna en voljär inomhus om plats finns.
Till sin matsmältning behöver kanariefåglarna lite sand och för kalkbehovet snäckskal, detta kan finnas i en större keramikskål på botten. Man kan också välja att ha sand som bottenmaterial, andra alternativ kan vara alspån eller någon ströprodukt från zoofackhandeln.
Du kan erbjuda dina fåglar möjlighet att bada i en skål med vatten då och då, eller ibland duscha dem lätt med en blomspruta. Dricksvattnet skall fåglarna alltid ha fri tillgång till och det ges med fördel i en vattenautomat som diskas ofta, fröer erbjuds i fri tillgång i fröautomater eller i skålar som inte ska ställas under sittpinnarna. Om man vill ta ut buren på sommaren måste man säkerställa att fåglarna har skydd för vädrets makter, detta inkluderar såväl sol som regn, kyla och stark blåst. Fåglar ska ha tillgång till dagsljus eller artificiellt ljus så att de kan skapa sig en naturlig dygnsrytm.
Faror för kanariefåglar
Avokado är livsfarligt för fåglar, så det får man aldrig ge. Mata heller inte med lök, alkohol, choklad eller starkt kryddad eller stekt mat. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig. Dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar. Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga och även andra husdjur kan skada dina kanariefåglar. Kanariefåglar gnager inte så mycket som papegojfåglar med böjd näbb, men säkra ändå elektriska sladdar och giftiga växter så att fåglarna inte kommer åt dem.
Utfodring
Kanariefågeln äter i naturen olika fröer, gräs, olika frukter och en del insekter. Basen i utfodringen ska bestå av en fröblandning av hög kvalitet, avsedd för just kanariefåglar. Som tillskott kan hirskolvar och frukt- och grönsaksbitar ges och detsamma gäller äggfoder och
insekter som kan ges levande i form av t.ex. mjölmask eller genom torkade insektsfoder. Man kan även grodda fröer och ge dem när de precis har börjat gro. Det ska också finnas sand och snäckskal i buren och det är bra med en näbbsten med kalk och jod för att säkerställa att fågeln får i sig tillräckligt med kalcium. Kanariefåglar ska ha fri tillgång på dricksvatten.
Första tiden i hemmet
Låt din nya fågel vara ifred i början så att den kan göra sig hemmastadd i buren. Ställ buren på ett dragfritt ställe och placera mat och vatten så att fågeln har lätt att hitta dem. Närma dig buren försiktigt, sitt bredvid den och läs eller gör något annat vardagligt. Prata med dina fåglar, ha en hand på buren för att sedan avancera till att ha en hand i buren, gärna med något gott i.
Vanliga sjukdomar
Fåglar försöker in i det sista dölja att de är sjuka. Några tecken på att din fågel inte mår bra kan vara nysningar, kladd runt ögon och näsborrar, andning med öppen mun, väsande andning, uppburrade och/eller smutsiga och matta fjädrar, avvikande utseende på avföringen, brist på aptit, för lång näbb, avmagring och apati. En långsiktigt ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar, och för tvära kast med stora mängder nya fodersorter kan också orsaka sjukdomar. Sällskapsfåglar med nedsatt immunförsvar kan drabbas av en svampsjukdom i luftvägarna som heter aspergillus.
Beroende på hur akut formen är kan tecknen på denna svampsjukdom inkludera nästintill samtliga tecken nämnda ovan. Konsultera en veterinär vid misstanke. Koccidier är encelliga tarmparasiter som kan orsaka sjukdomen koccidios hos stressade fåglar med nedsatt immunförsvar. God hygien och en stressfri miljö i kombination med korrekt utfodring är förebyggande. Symptomen är vinglighet, aptitlöshet, viktnedgång och slöhet. Konsultera veterinär vid misstanke om koccidios eller annan sjukdom. Kanariefåglar kan också drabbas av kanariepoxvirus, som visar sig som andningsstörningar och små knutar runt näbben.
Avel
Kanariefåglar blir könsmogna runt ett års ålder. Till skillnad från undulater så lägger de inte sina ägg i en holk utan i ett runt öppet eller halvöppet bo av ett vassliknande material. Honan lägger efter parning 4–5 ägg som kläcks efter ca två veckor. Honan ruvar oftast ensam och lämnar bara boet ibland. Hanen matar henne under ruvningen. Ungarna stannar kvar i boet i 18 dagar och bör inte skiljas från föräldrarna förrän de blivit minst en månad gamla.
Skötseltid
Fåglar kan stöka ner en del, fjädrar och damm sprids utanför buren och de bajsar ganska ofta, vilket måste städas bort, både i buren och när de har varit ute och flugit. Räkna med att byta i buren minst en gång i veckan, då diskar du också inredning och pinnar. Vatten- och matbehållare bör göras rent ännu oftare. Räkna med att detta tar två till tre timmar i veckan, och sedan tillkommer såklart tiden då du umgås med din fågel, pratar med den, tränar den på att bli handtam och släpper ut den för att flyga i ett fågelsäkrat rum.
Övrigt
En fågelbelysning med lysrör speciellt anpassade efter fåglars ljusbehov uppskattas mycket av alla fåglar. Det ökar fåglarnas trivsel och underlättar bildandet av D3-vitamin som är en viktig kugge i fågelns upptag av kalcium. Man tror också att fåglar ser fler färger än vad vi människor gör och att det är viktigare för dem än för oss att ha ett bra ljus. Det är förbjudet att vingklippa fåglar yngre än ett år, och vi rekommenderar inte att man vingklipper kanariefåglar överhuvudtaget. Fåglar behöver flyga för att hålla sig optimalt hälsosamma och för att bibehålla styrkan i muskler och skelett. Allteftersom fjädrar och vingpennor slits måste de bytas ut.
Att fjädrar fälls och nya växer ut kallas för ruggning och denna process kan göra att fågeln ser lite sliten och tufsig ut, men det är helt normalt. Ruggningen är krävande för fågeln som då behöver lugn och ro, värme och extra näringsrik mat för att orka med.
Minskat antal fjädrar kan leda till sämre isoleringsförmåga och tillfälligt försämrad flygförmåga. Ruggning sker vanligtvis en till två gånger om året.