Gustavsbergs Zoo

Skötselråd för undulat

Hur du tar hand om din undulat

Följande text är från Zoobranschens riksförbund.

Bakgrund

Undulaten är vår populäraste burfågel. Det är en papegojfågel från Australien som vilt lever i flockar som ibland kan bli väldigt stora. Undulatens vilda färg är grön. Som tamfågel har den många färgvarianter och finns även i en utställningsinriktad avelsform som är större än den vilda, nämligen den engelska undulaten. Den engelska undulaten är vanligtvis något lugnare i temperamentet än originalet. Undulatens rygg och dess vingar har svarta, ondulerade färgmarkeringar som har gett den dess vetenskapliga namn. En vuxen undulat blir cirka 15–20 cm lång, väger 30 – 40 gram och hanen kan skiljas från honan genom att den vaxlika huden ovanför näbben är klart blå medans honan är brun eller ljust blå med vita ringar runt näsborrarna. De blir ungefär tio år gamla men en del fåglar kan bli mycket äldre.

Skötsel

Undulaten är en social fågel som inte ska hållas ensam då det är mycket ovanligt att människan kan ersätta sällskapet och stimulansen som en eller flera artfränder ger. Undulater går att para ihop oavsett kön, två hanar eller två honor kan bli goda vänner, men det är alltid bäst att börja med två ungfåglar om möjligt. Det är bra med ett jämnt antal så att alla får chansen att ha en kompis. Ju större bur man skaffar desto bättre, men enligt jordbruksverket ska en bur för två undulater som inte är längre än 20 cm vara minst 0,31 m2 och ha en längd på minst 70 cm och en höjd på minst 60 cm. En bur på 70 x 45 x 60 cm uppfyller således lagen. Inred buren med pinnar och grenar av varierande storlek för att undulaternas fötter ska få variation.

 

I zoofackhandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd. För undulater får inte gallret vara för brett, gallret brukar kallas just för undulatgaller om det är max 1 cm mellan gallren. Undulater är uppfinningsrika fåglar och de behöver mycket berikning. Inred med saker som de kan bita sönder, och som du kan gömma mat och godis i. Många undulater tycker om pinglor och olika material som läder, trä mm.

 

Till sin matsmältning behöver de lite sand och för kalkbehovet snäckskal, detta kan finnas i en större keramikskål på botten. Man kan också välja att ha sand som bottenmaterial, andra alternativ kan vara alspån eller någon ströprodukt från zoofackhandeln. 

 

Många undulater älskar att bada, erbjud rent vatten i ett badkar som hänger på utsidan av buren över en lucka. Färskt dricksvatten ska alltid finnas och det serveras lämpligast i en dricksvattenautomat. Fåglar ska ha tillgång till dagsljus eller artificiellt ljus så att de kan skapa sig en naturlig dygnsrytm.

Faror för undulater

Avokado är livsfarligt för fåglar, så det får man aldrig ge. Mata heller inte med lök, alkohol, choklad eller starkt kryddad eller stekt mat. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig. Dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar. Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. 

 

Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga och även andra husdjur kan skada dina undulater. Säkra elektriska sladdar och giftiga växter så att undulaterna inte kommer åt att gnaga på dem.

Utfodring

Undulatens naturliga föda är fröer, så se till att fåglarna alltid har fri tillgång på en bra fröblandning avsedd för undulater. Titta noga så att det inte bara är tomma skal i skålen. Man kan också utfodra dem med fågelpellets avsedda för undulater. Bra tillskott är till exempel hirskolvar som ska ses som ett godis som kan ges när man tränar undulaten att bli tamare. Äggfoder kan ges ibland, särskilt inför och under häckning. Undulater äter också gärna små bitar frukt, grönsaker, örter, löv och groddade fröer. Det finns också kalk- och jodrika näbbstenar man kan sätta in i buren för att tillfredsställa fågelns kalkbehov.

Första tiden i hemmet

Låt din nya fågel vara ifred i början så att den kan göra sig hemmastadd i buren. Ställ buren på ett dragfritt ställe och placera mat och vatten så att fågeln har lätt att hitta dem. Närma dig buren försiktigt, sitt bredvid den och läs eller gör något annat vardagligt. Prata med dina fåglar, ha en hand på buren för att sedan avancera till att ha en hand i buren, gärna med något gott i.

Vanliga sjukdomar

Fåglar försöker in i det sista dölja att de är sjuka. Några tecken på att din fågel inte mår bra kan vara nysningar, kladd runt ögon och näsborrar, andning med öppen mun, väsande andning, uppburrade och/eller smutsiga och matta fjädrar, avvikande utseende på avföringen, brist på aptit, för lång näbb, avmagring och apati. En långsiktigt ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar, och för tvära kast med stora mängder nya fodersorter kan också orsaka sjukdomar. Sällskapsfåglar med nedsatt immunförsvar kan drabbas av en svampsjukdom i luftvägarna som heter aspergillus.

 

Beroende på hur akut formen är kan tecknen på denna svampsjukdom inkludera nästintill samtliga tecken nämnda ovan. Konsultera en veterinär vid misstanke. Koccidier är encelliga tarmparasiter som kan orsaka sjukdomen koccidios hos stressade fåglar med nedsatt immunförsvar. God hygien och en stressfri miljö i kombination med korrekt utfodring är förebyggande. Symptomen är vinglighet, aptitlöshet, viktnedgång och slöhet. Konsultera veterinär vid misstanke om koccidios eller annan sjukdom. Andra problem som kan drabba undulater är fetma, fettlever och tumörer. Sjuka och hängiga fåglar behöver en värmelampa då de mycket snabbt förlorar värme.

Avel

När undulater förökar sig säger man att de häckar. Undulater blir könsmogna från ungefär fem månaders ålder, men föräldradjuren bör vara minst ett år gamla innan man hänger in en holk för att låta dem häcka. Lägg lite bottenmaterial, t.ex. kutterspån i holken och låt dem flytta in. Honan lägger vanligtvis 5–7 ägg, ett varannan dag, och ruvningstiden är 18 dagar. Honan ruvar och lämnar bara holken i kortare perioder. Det förekommer också att hanen matar henne. Ungarna stannar i holken i en månad och de måste vara sex veckor innan de kan lämna föräldrarna.

Skötseltid

Undulater kan stöka ner en del, fjädrar och damm sprids utanför buren och de bajsar ganska ofta, vilket måste städas bort, både i buren och när de har varit ute och flugit. Räkna med att byta i buren minst en gång i veckan, då diskar du också inredning och pinnar. Vatten- och matbehållare bör göras rent ännu oftare. Räkna med att detta tar två till tre timmar i veckan, och sedan tillkommer såklart tiden då du umgås med din fågel, pratar med den, tränar den på att bli handtam och släpper ut den för att flyga i ett fågelsäkrat rum.

Övrigt

Undulater är inte de bästa talarna bland papegojfåglar, men med gediget engagemang från din sida så kan de faktiskt lära sig att säga några ord. Bli inte ledsen om talträningen misslyckas, din undulat är ändå bäst på undulatspråk. En fågelbelysning med lysrör speciellt anpassade efter fåglars ljusbehov uppskattas mycket av alla fåglar. Det ökar fåglarnas trivsel och underlättar bildandet av D3-vitamin som är en viktig kugge i fågelns upptag av kalcium. Man tror också att fåglar ser fler färger än vad vi människor gör och att det är viktigare för dem än för oss att ha ett bra ljus. Det är förbjudet att vingklippa fåglar yngre än ett år, och äldre fåglar får enligt lagen inte vingtrimmas oftare än en gång om året. Vi rekommenderar inte att man vingklipper undulater överhuvudtaget. Fåglar behöver flyga för att hålla sig optimalt hälsosamma och för att bibehålla styrkan i muskler och skelett.

Allteftersom fjädrar och vingpennor slits måste de bytas ut. Att fjädrar fälls och nya växer ut kallas för ruggning och denna process kan göra att fågeln ser lite sliten och tufsig ut, men det är helt normalt. 

 

Ruggningen är krävande för fågeln som då behöver lugn och ro, värme och extra näringsrik mat för att orka med. Minskat antal fjädrar kan leda till sämre isoleringsförmåga och tillfälligt försämrad flygförmåga. Ruggning sker vanligtvis en till två gånger om året.