Gustavsbergs Zoo

Skötselråd för fink

Hur du tar hand om din fink

Följande text är från Zoobranschens riksförbund.

Bakgrund

För den som vill ha små, livliga och färgrika fåglar främst att titta och lyssna på, kan finkar och astrilder vara ett bra val. De finkar vi håller som burfåglar tillhör oftast astrildfamiljen och kommer då från Afrika eller Australasien. Den vanligaste finken är zebrafinken, en liten grå, vit och brun fågel från Indonesien och Australien. Hanarna har zebraränder över bröstet och röd näbb, honans näbb är ljusare. Det är bara hanen som sjunger. Alla finkar har näbbar anpassade för att äta frön, oftast olika hirssorter, och de blir runt 10–14 cm långa. En zebrafink väger ca 12 gram och blir i fångenskap ca 7–10 år gammal. I naturen lever zebrafinken i stora flockar och bör i fångenskap hållas i grupp eller allra minst par. Du ska inte hålla en ensam fågel i bur.

Skötsel

Det minsta tillåtna burmåttet för zebrafinkar är 70 x 45 x 60(h) cm (motsvarande 0,31 m2 yta), men välj gärna en större bur då detta är ett minimimått. Zebrafinkar kan med fördel hållas i en stor voljär. Galleravståndet får vara max en centimeter, gärna mindre, då finkar är små fåglar. Det är inte lämpligt med runda burar eftersom de sällan uppfyller storlekskravet. Inred buren med grenar och pinnar med varierande grovlek. I zoofackhandeln finns naturgrenar med olika fästanordningar på för att det ska gå lätt att fästa dem på olika höjd. Finkar är vanligtvis inte så mycket för leksaker, men inred varierat för att fåglarna ska få stimulans.

 

Sittpinnar kan varvas med färska kvistar av t.ex. asp, al, björk eller äppelträd och löv som hängs in för fåglarna att undersöka. Ett litet badkar med rent och fräscht grunt vatten i används gärna av finkarna. Dricksvatten ska alltid finnas och det får gärna serveras i en vattenautomat för att det ska hålla sig rent. Bottenmaterialet kan bestå av sand eller någon ströprodukt från zoofackhandeln. Fåglar ska ha tillgång till dagsljus eller artificiellt ljus så att de kan skapa sig en naturlig dygnsrytm.

Faror för finkar

Mata inte finkarna med avokado, choklad, lök eller något som innehåller alkohol. Maten de får smaka på ska heller inte vara hårt stekt eller starkt kryddad eller sötad. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig, dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar. Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada dina fåglar. Finkar med sin raka näbb är lite mindre benägna att gnaga på sladdar än vad papegojfåglarna är, men håll uppsikt när de flyger lösa. Se även till att de inte kommer åt att äta på någon giftig växt.

Utfodring

Finkars föda ska till största delen bestå av frön. Ge också groddade frön, äggfoder, frukt- och grönsaksbitar och hirskolvar. Mjölmaskar eller insektsfoder kan utgöra ett tillskott. Finkarna ska ha fri tillgång till vatten och fröer, se efter så att det inte bara är tomma skal i matskålen. De ska också ha fri tillgång på sand för matsmältningens skull och på krossade snäckskal. Kalktillskott kan också ges genom näbbstenar med jod och sepiaskal. Undulatens naturliga föda är fröer, så se till att fåglarna alltid har fri tillgång på en bra fröblandning avsedd för undulater. Titta noga så att det inte bara är tomma skal i skålen. 

Man kan också utfodra dem med fågelpellets avsedda för undulater. Bra tillskott är till exempel hirskolvar som ska ses som ett godis som kan ges när man tränar undulaten att bli tamare. Äggfoder kan ges ibland, särskilt inför och under häckning. Undulater äter också gärna små bitar frukt, grönsaker, örter, löv och groddade fröer. Det finns också kalk- och jodrika näbbstenar man kan sätta in i buren för att tillfredsställa fågelns kalkbehov.

Vanliga sjukdomar

Fåglar försöker in i det sista dölja att de är sjuka. Några tecken på att din fågel inte mår bra kan vara nysningar, kladd runt ögon och näsborrar, andning med öppen mun, väsande andning, uppburrade och/eller smutsiga och matta fjädrar, avvikande utseende på avföringen, brist på aptit, för lång näbb, avmagring och apati. En långsiktigt ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar, och för tvära kast med stora mängder nya fodersorter kan också orsaka sjukdomar. Sällskapsfåglar med nedsatt immunförsvar kan drabbas av en svampsjukdom i luftvägarna som heter aspergillus.

 

Beroende på hur akut formen är kan tecknen på denna svampsjukdom inkludera nästintill samtliga tecken nämnda ovan. Konsultera en veterinär vid misstanke. Koccidier är encelliga tarmparasiter som kan orsaka sjukdomen koccidios hos stressade fåglar med nedsatt immunförsvar. God hygien och en stressfri miljö i kombination med korrekt utfodring är förebyggande. Symptomen är vinglighet, aptitlöshet, viktnedgång och slöhet. Konsultera veterinär vid misstanke om koccidios eller annan sjukdom. Sjuka och hängiga fåglar behöver en värmelampa då de mycket snabbt förlorar värme.

Avel

Zebrafinkar blir könsmogna vid 6–10 månaders ålder, men föräldradjuren bör vara ungefär ett år innan de paras. Honan bör heller inte vara äldre än två år. Zebrafinkar lägger 4–7 ägg med någon dags mellanrum mellan varje ägg. De är inte jättepetiga med boet, utan kan använda sig både av täckta finknästen och öppna reden. Båda föräldrarna ruvar äggen i nästan två veckor innan de börjar kläckas. Ungarna stannar i boet i ungefär två veckor och matas då av föräldrarna, efter det tar det ytterligare ungefär två veckor innan ungarna har lärt sig att äta själva och kan separeras från föräldrarna.

Första tiden i hemmet

Låt din nya fågel vara ifred i början så att den kan göra sig hemmastadd i buren. Ställ buren på ett dragfritt ställe och placera mat och vatten så att fågeln har lätt att hitta dem. Närma dig buren försiktigt, sitt bredvid den och läs eller gör något annat vardagligt. Prata med dina fåglar, ha en hand på buren för att sedan avancera till att ha en hand i buren, gärna med något gott i.

Skötseltid

Fåglar kan stöka ner en del, fjädrar och damm sprids utanför buren och de bajsar ganska ofta, vilket måste städas bort, både i buren och när de har varit ute och flugit. Räkna med att byta i buren minst en gång i veckan, då diskar du också inredning och pinnar. Vatten- och matbehållare bör göras rent ännu oftare. Räkna med att detta tar två till tre timmar i veckan, och sedan tillkommer såklart tiden då du umgås med din fågel, pratar med den, tränar den på att bli handtam och släpper ut den för att flyga i ett fågelsäkrat rum.

Övrigt

Nymfkakaduan är en duktig flygare och bör få chansen att flyga fritt varje dag. Vingklipp inte dina fåglar, det tar bort en mycket stor del av deras naturliga beteende och påverkar muskelmassan, bentätheten och fötterna såväl som fågelns mentala tillstånd. Det är förbjudet att vingklippa fåglar yngre än ett år, och äldre fåglar får enligt lagen inte vingtrimmas oftare än en gång om året. Vi rekommenderar inte att man vingklipper nymfkakaduor överhuvudtaget. Fåglar behöver flyga för att hålla sig optimalt hälsosamma och för att bibehålla styrkan i muskler och skelett. Allteftersom fjädrar och vingpennor slits måste de bytas ut.

Att fjädrar fälls och nya växer ut kallas för ruggning och denna process kan göra att fågeln ser lite sliten och tufsig ut, men det är helt normalt. Ruggningen är krävande för fågeln som då behöver lugn och ro, värme och extra näringsrik mat för att orka med. Minskat antal fjädrar kan leda till sämre isoleringsförmåga och tillfälligt försämrad flygförmåga. Ruggning sker vanligtvis en till två gånger om året. En UV-lampa för fåglar över buren gör att dina fåglar kan ta upp kalk ur maten bättre genom ökad produktion av D3-vitamin. Man tror också att fåglar ser ett större ljusspektrum än vad vi människor gör.