Gustavsbergs Zoo

Skötselråd för marsvin

Hur du tar hand om ditt marsvin

Följande text är från Zoobranschens riksförbund.

Bakgrund

Marsvin är en gnagare med ursprung i de sydamerikanska Anderna, där har de länge hållits som tamdjur för köttets skull. Marsvinet väger cirka ett kilo och lever i små familjegrupper. De blir fem till sju år gamla och har ett lugnt och behagligt temperament som gör dem passande som ett första husdjur för barn från åldern fem år och uppåt. De kan inte sparkas som kaniner och bits mycket sällan, bara om de blir väldigt rädda eller känner smärta.

 

Det svenska namnet marsvin kommer ifrån tyskans meerschweinchen, liten havsgris, troligtvis baserat på att den kom med båtar från Sydamerika. Marsvinet finns i många olika framavlade färger och hårlag. De kan vara korthåriga, strävhåriga, långhåriga, lockiga, med eller utan virvlar i pälsen och även hårlösa.

Skötsel

Man måste hålla marsvin tillsammans, minst två och två. Det går bra att ha honor tillsammans med varandra, eller med kastrerade hanar. Två hanar kan gå tillsammans om de sätts ihop som unga, eller om en ung hane sätts ihop med en äldre. En okastrerad hane får inte gå tillsammans med en hona annat än vid planerad parning, det skulle resultera i att honan blev dräktig för ofta.

 

En marsvinsbur för två marsvin måste vara allra minst 80 x 40 cm och ha en höjd på minst 25 centimeter. Vid fler än två marsvin ökar kravet på burstorlek, tre marsvin behöver tex 90 x 50 eller 100 x 45 cm i bottenyta. Ju större bur, desto bättre. 

 

De behöver också ha möjligheten att söka skydd i buren, det kan uppnås genom att man inreder buren med tunnlar eller hus. Buren måste placeras dragfritt, och ska rengöras minst en gång i veckan eller oftare vid behov. Underlaget kan vara kutterspån, alspån, halm eller andra ströprodukter som är mjuka att gå på.

 

Sommartid kan marsvinen vara utomhus i en rymnings- och inbrytningssäker väderskyddad bur, men de kan inte vara ute på vintern. De måste också skyddas från för höga sommartemperaturer.

Faror för marsvinet

Det finns flera saker som är farliga för marsvin, däribland att tappas och att falla från höjd, och även att stå i drag eller utsättas för stark sol/värme eller kyla. Om marsvinet hålls i utomhushage utan tak på sommaren måste man vara vaksam på rovdjur, tänk på att hundar och katter som inte är vana vid gnagare också kan skada marsvinet.C-vitaminbrist är ett relativt vanligt problem hos marsvin, detta beror på felaktig utfodring, och en felaktig foderstat kan också orsaka matsmältningsproblem och för långa framtänder. Avokado och lök är farligt för marsvin, och grönsaker bör alltid ges varierat, aldrig stora mängder av en enda grönsak.

Utfodring

Marsvin ska alltid ha fri tillgång på hö och gnagmaterial som t.ex. obesprutade pinnar av fruktträd eller gnagpinnar från zoobutik. Marsvinet är gjort för att äta hö och den allra största delen av fodret måste därför utgöras av just hö. Utan det, eller med för lite hö i kosten, slits inte marsvinets tänder tillräckligt och matsmältningen fungerar dåligt. Utöver hö kan man också ge speciella marsvinspellets. Så kallade fröblandningar får aldrig utgöra annat än en mycket liten del av kosten, marsvinen kan dels bli tjocka, och risken är att de hellre äter frön än det viktiga höet.

 

Det är viktigt att ägaren till fullo förstår att marsvinet behöver höet i kombination med blad och färska grönsaker, och inte hellre ger fröer för att djuret verkar gilla dem.

Marsvin behöver också tillförsel av C-vitamin eftersom de inte kan skapa eget. C-vitamin kan antingen tillföras genom tillskottsfoder som antingen blandas i maten eller droppas i dricksvattnet. Om den sistnämnda metoden används är det extra viktigt att dropparna är färska och att man byter vattnet varje dag. Man kan också fylla behovet genom att mata marsvinen med grönsaker och frukter rika på C-vitamin. Exempel på dessa är paprika, kål, broccoli och persilja. Ett marsvin med C-vitaminbrist uppvisar ett förlamningsliknande tillstånd. Ge isåfall omedelbart C-vitamin och ring en smådjurskunnig veterinär.

Avel

En marsvinshona brunstar ungefär var femtonde dag och går dräktig i sjuttio dagar varefter hon föder två till sex ungar. Ungarna är ganska utvecklade och rör sig snart med de vuxna djuren. En marsvinsunge måste stanna med sin mamma i sex veckor. I extrema fall blir hanarna könsmogna redan vid en månads ålder och måste då flyttas ifrån mamman och eventuella systrar så att de inte kan para sig. Håll uppsikt.

 

Om man vill ha ungar bör honan vara ungefär fem månader när hon paras första gången, men det är ett steg man kan ta när man blivit varm i kläderna och lärt sig mer om sina nya husdjur.

Skötseltid

Utöver socialisering och kel så behöver djuren matas, hälsoundersökas och buren städas och mat- och vattenskålar och flaskor behöver diskas. Klorna behöver klippas och foder och strömaterial behöver då och då inköpas. Räkna med minimum två timmar i veckan för de absolut mest nödvändiga sysslorna.

 

Långhåriga marsvinsraser måste borstas, räkna med att de också är mer tidskrävande skötselmässigt än de korthåriga raserna.

Övrigt

Det kan vara bra att försäkra sitt marsvin. Årskostnaden är oftast rimlig och försäkringen är mycket användbar om ditt marsvin blir sjukt och måste få veterinärbehandling.


Din zooaffär kan hjälpa dig med frågor om marsvin, och de kan också hjälpa dig att klippa klor eller titta på tandstatus.