Gustavsbergs Zoo

Skötselråd för hamster

Hur du tar hand om din hamster

Följande text är från Zoobranschens riksförbund.

Bakgrund

Hamstern är en mycket uppskattad och lättskött gnagare. Som husdjur är guldhamstern (Mesocricetus auratus) vanligast, men även rysk (vintervit) dvärghamster (Phodopus sungorus) eller kinesisk (Cricetulus griseus), Campbells (Phodopus campbellii) och Roborovskis (Phodopus roborovskii) dvärghamster är vanliga i zoofackhandeln. Hamstrar är nattaktiva men kan vänjas vid våra tider. Många av oss är ju ofta morgon- och kvällsaktiva i hemmet och borta under dagarna.

 

Hamstrar blir två till tre år gamla, vilket kan göra dem till bra husdjur då man inte alltid vet hur länge barns intresse håller i sig. Hamstrar blir med rätt uppfödning och skötsel tama, men kan försvara sig med att nafsa om de blir rädda och trängda. De passar bäst för lite äldre barn. Hamstrar har stora kindpåsar som de gömmer mat i – tänk på uttrycket ”hamstra mat.”

 

En guldhamster blir ca 15-18 centimeter lång och väger 100- 120 gram. Den kinesiska dvärghamstern blir ca 10 cm lång och väger 25-35 gram, de övriga arterna blir mindre; ca 8 centimeter och har en vikt på 20-30 gram.

Skötsel

Hamstrar måste hållas i rymningssäkra burar, d.v.s med tillräckligt tätt mellan gallren, eller i burar där överdelen är i plast. Akvarium och terrarium kan också fungera bra, men det är viktigt med god luftcirkulation. Guldhamstrar är i naturen enstöringar och ska inte hållas med någon annan hamster eftersom de då slåss.

 

Dvärghamstrarna är bättre lämpade för grupphållning om buren är tillräckligt stor och det finns plats för alla djur att komma undan om de vill, t.ex. i egna bolådor. Buren för en guldhamster måste vara på minst 0,12 kvadratmeter, med kortaste sidan minst 25 cm och lägsta höjden på minst 20 cm. En bur med bottenmåtten 50 cm x 25 cm uppfyller kraven, men ha gärna en större bur än så, även för dvärghamstrar eftersom de oftast är flera stycken. För två dvärghamstrar gäller 0,09 kvadratmeter.

En bolåda för en guldhamster måste vara minst 15 x 15 x 10 cm, och för en dvärghamster 14 x 11 x 10 cm. Hamstrar gräver gärna, så fyll botten med ett grävvänligt strö, och skapa en stimulerande miljö med hjälp av tunnlar, gångar, broar och hus. 

 

De flesta hamstrar uppskattar en skål med finkornig sand som de rullar i för att sköta pälsen. Guldhamstrar är skymnings- och nattaktiva, men behöver tillgång till ljus, antingen dagsljus eller från en lampa, för att få en naturlig dygnsrytm. Ge hamstern varierat underlag i buren så att den ges chansen att nöta ner sina klor naturligt, om de ändå blir för långa får man klippa dem med en liten klosax avsedd för smådjur.

Faror för hamstrar

Att bli tappad eller att ramla ner från t.ex. ett högt bord är nog bland det farligaste en tam hamster kan råka ut för. Hamstrar gnager gärna och ofta, så se till att de inte kommer åt några elektriska sladdar eller giftiga växter när de springer lösa. Husdjur som hund och katt kan vara livsfarliga för en liten hamster, och om man vill ha sin hamster utomhus bör den vara i bur då de är mycket snabba och snabbt försvinner.

 

Ge inte hamstern vasst hö då den kan skada kindpåsarna när den fyller dem.

Utfodring

Hamstrar är allätare. I naturen äter de nötter och fröer, örter och växtdelar och även insekter. Utfodra med en bra fröblandning som grund, det är viktig stimulans för hamstern att sortera och öppna fröer. Det finns också speciella pellets anpassade för hamstrar. Hamstrar ska ha fri tillgång på torrfoder, men det de redan burit in i huset räknas såklart också. Komplettera med grönsaker, frukter, knäckebrödsbitar, små bitar av ost och kött. Hamstrar ska ha fri tillgång på vatten, en vattenflaska är att föredra då en skål kan välta eller fyllas av smuts. Ge aldrig lök, choklad, avokado, sötad eller kryddad mat, ej heller sådant som kan kladda fast i kindpåsarna. Ta för vana att leta igenom buren några gånger i veckan så att hamstern inte gömt färsk mat som ligger och blir dålig. Ge gärna pinnar av fruktträd eller gnagarstänger för stimulans och slipning av tänder.

Första tiden i hemmet

Ge hamstern gott om tid att göra sig hemmastadd. Placera buren på ett dragfritt ställe med vatten och mat lättillgängligt. Se till att du får med dig mat som hamstern är van vid, så att den inte både byter foder och hem samtidigt. Om du vill byta foder så gör det senare, successivt. Sitt nära buren, prata med ditt djur och låt den sakta vänja sig vid dig och att du har händerna i buren. Sitt på golvet första gången du ska försöka lyfta din hamster så att den inte kan ramla.

Vanliga faror för hamstrar

Hamstrar har långa tänder som slits ned naturligt när de äter och gnager. Om de av någon anledning får fel föda eller har ett bettfel kan det hända att tänderna inte slits normalt och att de blir för långa. Man kan se detta på att hamstern luktar illa i munnen, dreglar och får svårt att hålla sig ren, och den kan också magra på grund av svårigheter att få i sig föda. Andra sjukdomstecken hos hamstrar är rinnande ögon och nos, illaluktande öron och diarré. Förebygg sjukdom genom korrekt utfodring, en dragfri placering av buren och god hygien. Campbells

dvärghamster kan drabbas av en ärftlig form av diabetes, som oftast leder till avlivning. 

Tecken på detta är att de dricker mycket mer än vanligt och att de magrar av. Hamstrar, särskilt unga djur, kan också drabbas av en bakterieorsakad sjukdom som kallas ”wet tail” eftersom hamstern får diarré och blir blöt och smutsig i baken. Ofta ligger stress och/eller miljö- och foderomställningar bakom denna sjukdom. Hamstrar kan också drabbas av hamsterpolyomavirus som orsakar tumörer i hud och lymfvävnaden. Denna sjukdom går inte att behandla, men god hygien då man hanterar flera olika djur kan minska smittspridningen. Kontakta alltid en veterinär om du misstänker att din hamster inte mår bra.